Manuele therapie :
is het detecteren en behandelen van een disfunctie ter hoogte van de wervelzuil en het perifeer neuromusculoskeletaal systeem (zowel spieren, zenuwen als gewrichten in onderste en bovenste ledematen).
De disfunctie kan pijn en/of een mobiliteitsstoornis zijn.
De behandeling bestaat onder andere uit mobilisaties, manipulaties, houdingscontrole en oefentherapie.
Begeleiden na chirurgische ingrepen
Ademhalingskinesitherapie bij baby's, kinderen en ouderen
McKenzie-therapie :
Lees meer over de McKenzie-therapie.
Psychomotoriek :
dit is de bewuste, vanuit de hersenen gestuurde beweging, vrij vertaald : het samengaan van 'geest en bewegen'. De psyche
(geest) stuurt de beweging.
Een pasgeborene kent enkel de automatische, reflexmatige bewegingen; zoals bv de zuigreflex en de onwillekeurige bewegingen, zoals het spartelen. Door interactie met zijn omgeving en door de rijping van de hersenen komt de baby stilaan tot gestuurde bewegingen; zoals het dichter bijbrengen van het vuistje tot op oogafstand.
Omdat de ontwikkeling van de psychomotoriek in een zeer vroeg stadium begint, is het een onmisbare voorwaarde voor alle latere leren.
De volgende onderwerpen komen bij ons aan bod :
- grove motoriek
- fijne motoriek
- beleving van eigen lichaam in tijd en ruimte
- lateralisatie
- verschillende ontwikkelingsfasen van de psychomotoriek
Prenatale en postnatale oefeningen (zwangerschapstherapie) :
tijdens je zwangerschap ondergaat je lichaam veel veranderingen. De zwangerschap beïnvloedt je houding, evenwicht, spierkracht, beweeglijkheid, stabiliteit en ademhaling. De kinesitherapie helpt je om de veranderingen op te vangen en je optimaal op de bevalling voor te bereiden. Je leert ook ontspanningsoefeningen en ademhalingstechnieken en perstechnieken om de baby uit te drijven en het bekken, de bekkenbodem en de baby te beschermen tijdens de bevalling.
Lymfedrainage of lymfeklierdrainage :
dit is een techniek in de kinesitherapie die heel zacht inwerkt op de oppervlakkige lymfehaarvaatjes die zo gestimuleerd worden om het overtollige vocht en afvalstoffen af te voeren via het lymfestelsel.
Het lymfestelsel is een aanvullend afvoersysteem dat naast de bloedsomloop helpt om overtollig vocht, afvalstoffen, lichaamsvreemde elementen zoals gifstoffen, bacteriën enz. sneller te verwijderen.
Dit lymfestelsel heeft geen pomp zoals het hart en vloeit zeer traag. Met deze zachte massagetechniek versnel en stimuleer je het stelsel zodat het vocht in ons lichaam sneller wordt vernieuwd.
Lymfedrainage werkt met zachte technieken met druk- en ontspanningsfase zodat de lymfe in het lymfevaatje kan opgenomen worden en verder gevoerd naar de grotere lymfevaten om uiteindelijk terug in het hart en bloedsomloop uit te monden.
Relaxatietherapie :
iemand ontspannen is relatief eenvoudig, iemand relaxeren is een kunst !
Relaxeren is niet enkel op fysiek niveau maar pakt tevens zoveel mogelijk de bron van de stress aan. Een goede relaxatie heeft een langere werking dan een gewone ontspanning. Relaxatie brengt de persoon tot innerlijke rust, die telkens vanzelf terugkeert zonder dat het nog enige moeite kost.<
Als je in balans bent, is relaxatie een natuurlijk gegeven; wanneer er teveel spanning en stress aanwezig zijn, is het niet vanzelfsprekend om rust te vinden.
Relaxatietechnieken zijn dan een oplossing om lichaam en geest tot rust te brengen.
We reiken je verschillende technieken aan, die je dan kunt gebruiken in je dagelijkse leven.
Geriatrische kinesitherapie :
bij de oudere generatie trachten we voornamelijk te werken op specifieke problemen die bij hen kunnen voorkomen, zoals evenwichtsstoornissen, verminderd uithoudingsvermogen en kracht, problemen bij het stappen, enz.
We trachten ook de beweeglijkheid van hun gewrichten en spieren te onderhouden dmv mobilisaties en rekkingen.